Blog

Föreviga studenten

Den stora dagen är här och det är dags att ta studenten. Kostymen eller klänningen är på, mössan i handen och förväntan är stor. I morgon är hon fri och vuxenlivet är tänkt att börja. Det här är ett utmärkt tillfälle att följa henne för att föreviga dagen. En serie vardagliga porträtt och situationsbilder kan varvas med mer uppställda fotografier tillsammans med släkt och vänner. De blir ett minne för livet.

Om möjligt, börja gärna redan på morgonen. Frukosten vid bordet, iklädd morgonrock, följt av hur hon gör sig i ordning. Det kan vara snyggt med en svartvit bild tagen mot spegeln när hon fixar håret. Likadant när hon lägger på makeup och gör sin fin för dagen. En närbild på när hon applicerar mascara, sprutar på sig lite parfym eller målar naglarna är också fint. De här bilderna representerar förberedelserna inför studenten och förhoppningsvis fångar du också något av stämningen i bild, antingen det är förväntan, nervositet eller kanske ren glädje.

I skolan brukar det vara olika aktiviteter, både utanför skoltid och under dagen. Det är inte säkert att du kan vara med på allt, eller att studenten i fråga önskar det, men var med på det du kan. Kanske är det champangefrukost i parken med vännerna eller kanske gör de något speciellt i aulan i skolan. Var med och fånga tillfällena som dyker upp. Ha hela tiden studenten i fokus, men se till att hennes vänner kommer med på bild ibland. Det kommer hon att uppskatta längre fram. Om möjligt är det också roligt att fånga någon lärare, till exempel om de ger varandra en kram eller skakar hand.

Utsläppet är förstås den stora stunden. Oavsett hur det går till, kommer det att vara trångt, så var beredd med kameran. Kanske behöver du till och med hålla den över huvudet och knäppa på måfå, så ställ in den utifrån de förutsättningarna. Inga korta skärpedjup här inte. När du har möjlighet att komma nära, fokusera på känslor. Fånga inte bara tjejen, utan försök få med farmors ansiktsuttryck, pappas hållning, lillebrors blick. Känslorna är det vi vill minnas; glädje, stolthet, nervositet, uttråkad väntan …

Nästa steg är transporten hem. På många orter åker studenterna på ett flak eller i en flott bil. Passa på att fånga henne när de åker iväg och skynda sedan till den plats där festen kommer att vara, för att möta upp och fotografera när fordonet anländer. De brukar åka en extra lång och långsam runda, för att kunna tuta och spela musik och njuta av festligheterna, så du hinner utan problem till slutmålet i tid. När alla har kramat om varandra och dessutom hunnit äta, är det dags att ta lite familjebilder. Prova lite olika varianter; studenten ihop med syskonen, ihop med hela familjen, tillsammans i flera generationer (till exempel mamma och mormor) och, om möjligt, tillsammans med bästa vännerna.

appdev