Blog

Säljande mäklarfoton genom anpassad utemiljö

Du som arbetar som professionell fotograf vet säkert att ditt jobb är att göra kunden så nöjd som möjligt, till varje pris. Många kunder som beställer fotografiskt material är dessutom mycket noggranna med vilket slutresultat de vill ha levererat. Samtidigt kan verkligheten på platsen som ska plåtas se brutalt annorlunda ut. Den brutala sanningen är dock att oavsett förutsättningar, är det ditt jobb som fotograf att leverera kundens förväntade resultat. Även om det innebär att köpa in en tvåskärig vägsladd för att kunna putsa till vägen upp mot .

För dig som just börjat i fotobranschen kanske detta låter som en orimlighet. Men om du vill få jobb som fotograf är det bara att anpassa sig till marknadens förutsättningar. Kunden har alltid rätt, och det finns inga problem – bara lösningar.

Anpassa miljön efter kundens önskemål

Precis som tidningen Elle skriver kan resultatet av ditt jobb som fotograf vara direkt avgörande för om en bostadsförsäljning blir lyckad eller inte. Det gäller såväl foton på inredning som miljön utanför bostaden. Inne i huset kan en inredningsstylist hjälpa dig flytta runt på vaser och filtar – men ute på gårdsplanen kan det krävas betydligt större insatser än så. Att vägen upp mot huset ser skruttig ut kan göra att potentiella köpare väljer att avstå från att komma på visningen. Och det man inte kan ändra i Photoshop får man ändra i verkligheten: en vägsladd påkopplad på grannens traktor kan göra underverk för både vägen och fotot av vägen.

Att fixa till vägen upp mot huset inför en fotografering är inte bara viktigt för att locka kunder som sätter ytan och estetiken i första rummet. Det kan också sätta käppar i hjulen för andra typer av köpare. Aftonbladet rapporterar att människor vägrats hemtjänst på grund av bristfälliga vägar. Ingen mäklare eller hussäljare vill låta vägen stå i vägen för en potentiell budgivning.

Vägsladd kan vara vägen till fler jobb

Att hyra eller köpa en vägsladd kanske låter som en överdrift för ett fotograferingsuppdrag. Det kan också påstås ligga i gråzonen för vad som är ditt jobb som fotograf. Men allt beror på hur viktig din kund är – vilka uppdrag kan ligga i pipelinen för dig, om kunden skulle bli så nöjd att den återkommer? Eller skriver på ett långtidskontrakt för återkommande avtal. Glöm inte heller att du ska arvodera enligt dina utgifter. Om det är en vägsladd som krävs för att dina fotografier ska bli så bra som möjligt, är det bara att lägga på kostnaden på fakturan.

appdev