Blog

Trend: #shadowsandlights

Äntligen har turen kommit till den kanske mest intressanta fototrenden! Under hashtaggen #shadowsandlights trängs till stor del internets mesta ytterligheter. Från de mest fascinerande och imponerande skuggspel du kan tänka dig till amatörmässiga försök att lära sig kamerans olika funktioner och finesser.

Kännetecknande för shadows & lights-trenden:

  • Surrealistiska och abstrakta inslag – tänk detaljbilder på skuggor som faller över kaffekoppar, förvränga människoskuggor i mörka och övergivna korridorer m.m.
  • I stor utsträckning ser vi avancerade svartvita kompositioner. En given komponent i temat är starka kontraster som tydligt accentuerar bildens inneboende skönhet och/eller karghet, hårdhet o.s.v.
  • Porträttbilder – ett populärt delmoment i den här trenden är även att ta porträtt. Porträtten redigeras sedan typiskt sett kanske med någon form av HDR-effekt varpå kontrast och skärpa justeras för att ytterligare framhäva de mest intressanta aspekterna av kropp eller ansikte.
  • Arkitektur! Arkitektur är ett mycket tacksamt element att nyttja sig av i den här trenden. Från fyrkantiga Bauhaus-inspirerade byggnader till funkis eller sekelskiftesdrömmar – få objekt lämpar sig så väl för den här trenden som när man lyckas fånga rätt vinkel på huset, fönstret eller den där vindlande vindstrappan som snirklar sig uppåt och sätta rätt färgton och kontrast. Med fördel redigeras arkitekturbilderna även med en nypa glamourfilter som ger ett ökat vackert ljus och säkerställer att skuggorna inte tar över bilden.

Vad du kan lära dig som fotograf av shadows and light-trenden:

  • Att verkligen se ljuset i bildens komposition. Lägg gärna lite tid på att studera den här trenden. Kom ihåg att i det lilla ligger det stora. De bästa bilderna är inte alltid de mest avancerade. Att lära dig mer om hur ljuset faller olika tidpunkter på dagen, vid olika vinklar, situationer, former och substanser kommer att gynna ditt fortsatta fotograferande. Betrakta den här trenden som en investering i dig själv. Följ hashtaggen och inspireras av många duktiga fotografer där ute!
  • Hur du arbetar med olika nyanser av färg: det finns många subtila medel som lockar fram skönheten i en bild. Det handlar inte alltid om att arbeta fram den mest mättade färgen. Tvärtom. När det kommer till den här trenden ger istället ofta en mer dämpad ton i kombination med skuggorna fått mer spelrum upphov till oväntade effekter i bilden. Pröva dig fram och se vad som händer!
  • Hur du finmejslar ditt svarvita fotograferande. Kanske blir du aldrig någon

MC Escher men du kan fortfarande utvecklas som fotograf och leka med illusioner! Tänk korridorer, balustrader, schackspel och trappor. Vilka skuggor hittar du? Ser du nya former? Vad tänker du? Njut av dina nya insikter och lärdomar.

appdev