Blog

Trend: #urban

Sist men inte minst har vi den urbana trenden. Ursprungligen primärt applicerad på stadskärnor, coola huvudstäder och förorter. #urban har fortsatt en stark spridning, en sökning på Google idag ger inte mindre än 13 miljoner träffar.

Här har dock skett en förskjutning och ett bredare grepp växer fram. Fortsatt dominerar läckra stadsbilder, banbrytande arkitektur och gator men #urban används numera alltmer som ett användbart prefix för allehanda bilder och situationer som på något sätt fångar en grövre, coolare känsla (eller där ambitionen åtminstone är det!).

Hur kan du använda trenden #urban till din fördel?

  • Representerar du en organisation eller ett företag? Passa då på att följa hashtaggen på Twitter, Instagram och Flickr för att inte missa nya och coola fotografier! Kanske är ni i behov av att köpa in bilder, exempelvis pressbilder eller featurebilder? Det behöver inte nödvändigtvis bli en enorm investering. Det kryllar av duktiga frilansfotografer där ute och de flesta vill inget hellre än bli upptäckta. Håll korpgluggarna öppna!
  • Dyk upp i rätt sammanhang själv. Fotograferar du själv gärna urbana stadsmiljöer, intressanta detaljer som t.ex. rost, grövre detaljer, bilar, trafik, resor med mera, med mera så lämpar sig den här taggen alldeles utmärkt för ditt material. Vill du nå ut behöver du framförallt tänka på att inte bara tagga ditt material med svenska hashtaggar, sträva efter att använda internationellt gångbara diton som just #urban.
  • Trendspaning – en bild säger som bekant mer än 1000 ord. Bygg upp en samling favoritbilder med #urban och använd för innovativ trendspaning. Bredda perspektivet – titta inte bara på de bilder som omedelbart talar till dig. Vad ser du när du granskar bildmaterialet? Vad händer egentligen ute i världen just nu? Går det att se och dra några intressanta slutsatser eller analyser på basis av bildmaterial som florerar runt omkring oss? Vad händer med mode, politik, geografi, hälsa och miljö? Underskatta inte bildens förmåga att förmedla mer än vi förmår att förstå vid en första anblick.
  • Inspiration till din egen bildbehandling. Samla gärna tio av dina favoritfotografer och titta närmre på vilken teknik de använder för att framställa sina urbana bilder. Den urbana trenden handlar inte bara om att redigera sina bilder så att du drar upp kontrasten, ökar skärpa och jobbar med mer gråa nyanser i mättnaden. Här finns mängder av små delmoment som du kan lära dig nytt av och inspireras av i vardagen.
appdev