Blog

Fotografera i olika slags ljus

När man fotograferar brukar man prata om olika slags ljus, främst naturligt ljus, blixtljus och ljus från lampor. Vad man väljer beror på tillfället, vad man har för förutsättningar samt vad man vill med sin bild. Ett porträtt taget i ett rum först i dagsljus, sedan i skenet av en glödlampa och därefter med blixtljus kan bli tre helt olika slags porträtt. Var inte rädd för att prova dem alla.

Blixt

Att fotografera med en kameras inbyggda blixt blir sällan bra då det brukar resultera i ett ganska hårt och platt ljus. Det finns dock olika knep att ta till för att det ska bli hyfsat bra. Bäst blir det förstås med en eller flera externa blixtar. En sådan bild kan vara bra om du fotograferar till exempel till en tidning eller tar interiörfotografier (kanske till en mäklarfirma) och verkligen behöver en ljus och skarp bild.

Lampsken

Bilder tagna med belysning från lysrör eller taklampor ger ofta ett ofördelaktigt ljus. Däremot kan du få riktigt fina och stämningsfyllda bilder med hjälp av mindre ljuskällor som bordslampor,

fönsterlampor och ljusslingor. Det finns billiga och snygga lampor på Dollarstore som skapar en mysig stämning i dina fotografier. Ta till exempel en äldre man i en gammaldags fåtölj och med tidningen i knät. På ett litet bord intill sig har han kanske en kopp kaffe eller så röker han pipa. På bordet står också en fin bordslampa i grått eller brunt och sprider ett mysigt, men begränsat ljus. Därför ser vi mannen i bilden, upplyst lite från sida, och omgiven av mörker. Mindre ljuskällor kan på olika sätt användas fördelaktigt i bilden för att skapa en speciell atmosfär eller för att lysa upp enbart ett begränsat område.

Naturligt ljus

Att fotografera i naturligt ljus är kanske det mest populära idag. Det är en konstart i sig, framför allt när förutsättningarna är som de är här i Sverige med gråmulna januarimorgnar och regnruskiga novemberkvällar. Man får helt enkelt passa på när tillfälle ges. Under vinterhalvåret är det ofta mitt på dagen ljuset är som bäst (såvida det inte är skarpt solsken och gnistrande vit snö) och på sommaren är ljuset som mildast på morgonen och på kvällen. Vid lunchtid mitt i sommarsemestern är det ofta för skarpt vilket resulterar i platta bilder. Även inomhusbilder blir ofta bra av naturligt ljus. När du tar ett porträtt kan du låta personen stå nära ett fönster – men inte precis intill och inte i direkt solljus. Om du vill ha ljus från fler håll kan du använda en reflektor.

Om du tar actionbilder, till exempel vid sportevenemang, kan det vara bra att använda blixt för att snabbt kunna frysa rörelsen och få en skarp bild.

appdev