Blog

Landskapsfotografering – tips och trix

Landskapsfotografering – den här kategorin av foton tillhör kanske de mest klassiska formaten. Även den som inte är kamerafrälst torde nu som då lockas av att bege sig ut i skog och mark och fånga en vacker solnedgång, de första mjukt dalande snöflingorna eller en stjärnklar novemberhimmel. Vi ska kort gå igenom några snabba tips och trix för hur du tar bättre landskapsbilder:

  • Beakta kontrasterna – försök att se till att ditt motiv inte enbart innehåller en färg. Det blir liv i bilden om du inkluderar någon avvikande färg. Om du till exempel fotograferar en oktoberröd skog kan det avvikande elementet vara en djupt blå eller grå skogstjärn som du tar med i bilden.
  • Våga prova någonting nytt! Fotograferar du alltid skog? Då kanske det är dags för dig att testa något helt nytt nu. Varför inte ge dig ut i betongdjungeln istället och försöka träna ögat på att hitta det vackra i antricitgrå betong? Inspiration till nya vyer i portfolion hittar du t.ex. hos

Kamera och bild som sammanställt DN:s bästa bilder under 150 år.

  • Skärpedjupet – experimentera och se vilka element du bör ha med i fokus. Alla gånger blir det inte vackrast att ha skärpan i hela bilden. Många gånger kan du istället få en mer dramatisk effekt när du leker lite med skärpan.
appdev