Blog

Bild och foto – resor och Instagram

Bilder och fotografier är en stor del av vår vardag. Genom tidningar, nyhetssidor på internet och sociala medier som Instagram, Facebook och Snapchat. I dag använder även företag bilder och

fotografier på sociala medier som ett sätt att marknadsföra sina produkter. Det kan vara med hjälp av smarta telefoner eller digital kameror. Bloggaren har blivit influencer som arbetar med att driva Instagramkonto. En stor genre som har växt är Instagramkonton som fokuserar på resor. Här är en liten guide som kan hjälpa dig som är nybörjare att ta de bästa fotografierna från dina resor och förbättra din profil på Instagram.

Har du en vision?

Det kan låta flummigt, men har du en vision om vilken typ av bilder som du vill ta? Är det så att du är väldigt intresserad av sport och äventyr och spenderar dina semestrar med att dyka, klättra, springa maraton eller vandra? Ja, då kanske det är den här typen av bilder som du vill satsa på att lära dig att fotografera, hellre än stadsbilder. Men om du istället är en som älskar att resa till storstäder, gå på trevliga restauranger och äta mat från alla länder och dricka goda viner, ja då kanske du ska fokusera på att lära dig fotografera mat och dryck och restaurangmiljöer. Beroende på din vision kommer alltså dina bilder att påverkas, vilket påverkar vad du ska ha för utrustning och vad du ska lära dig.

Det viktigaste att öva och testa för att lära dig vilken typ av bilder du är bra på att ta. Kanske bör du testa hemma innan du beger dig ut och reser och ska ta dina fantastiska bilder. Du kan enkelt bygga en liten studio hemma eller utomhus med hjälp av ett varuhus som byggmax, eller bege dig ut på gatorna där du bor och hitta spännande motiv ute att fotografera.

Smart telefon eller digital kamera?

Sedan kommer fråga: vilken utrustning ska du ha? Ja, det beror helt på vilken nivå av bilder som du vill producera. I dag är det även så att de smarta telefonerna som är nya på marknaden har så pass bra kameror att de är likvärdiga med vissa av de digitala kamerorna som finns på marknaden. Men, samtidigt har en smart telefon inte alla funktioner och möjlighet till olika linser som den digitala kameran har (för att nämna några skillnader).

Det kan även vara så att du vill lära dig att fotografera bilder under vatten, om du till exempel älskar att snorkla, simma eller dyka. Ja, då kanske det är en actionkamera som en GoPro som är det som du bör välja. Det finns flera olika sorters actionkameror och vad de har gemensamt är ofta en stabiliseringsförmåga som gör att du kan ta bilder och filma när du är i rörelse. Många av kamerorna är även vattentäta. Vissa kan gå djupare ner under ytan än andra, vilket är bra att ha koll på, framförallt om du är intresserad av att dyka.

appdev