Blog

Fotografera med mobiltelefon

Nej, inget går upp mot en riktig systemkamera. Men man kan faktiskt ändå få rätt bra bilder med en mobiltelefon i dag, så låt det inte hindra dig i ditt fotograferande om du har glömt kameran hemma. Ibland har man av olika anledningar helt enkelt inte möjlighet att ta med sig sin kamera, men vill ändå fotografera. Då är mobilen faktiskt ett hyfsat bra alternativ, framför allt om den är relativt ny.

Arbeta utifrån telefonens förutsättningar

Din telefon kan aldrig mäta sig med dina professionella objektiv. Det kan aldrig bli samma skärpa eller skärpedjup som med en systemkamera. Därför är det bättre att utgå från de förutsättningar du har. Ett hyfsat skärpedjup kan du få till med mobilkamerans inställningar. Beroende på vad du fotograferar kan du använda dig av de färdiga program som finns i telefonen, till exempel porträttfoto, landskapsfoto, actionfoto eller fotografering i svagt ljus. Fokusera sedan mer på komposition än på det tekniska. Att hitta intressanta motiv och vinklar är det som kan lyfta mobilbilder. Gräm dig inte över allt du inte kan göra med telefonen och som du hade kunnat göra med din kamera, utan tänk istället att det är tillfället som gör fotografen och utan din telefon till hands hade det inte blivit någon bild alls idag.

Var förberedd

Precis som när du planerar att fotografera med din systemkamera, behöver du vara förberedd när du ska fotografera med mobilen. Tänk på att batteriet ska vara laddat och att det ska finnas plats för många bilder, så att inte minnet blir fullt på en gång. Med en bra iphone laddare kan du snabbt och enkelt ladda batteriet på plats ifall det börjar gå ner. Det finns inget tråkigare än att få slut på batteri mitt på dagen, så ha alltid med dig en bra laddare. Ofta dyker det upp en paus – kanske i bilen eller på ett lunchställe – där du kan passa på att ladda din telefon.

Tips från fotografer:

  • Ta flera olika foton på samma motiv. Då kan du testa olika varianter på vinkel, inställningar med mera och sedan radera dem som blev mindre bra.
  • Tryck i skärmen där du vill att skärpan kan vara. Om du till exempel har en blommande buske i förgrunden och en ruin i bakgrunden, är det helt avgörande för resultatet var du lägger skärpan: på ruinen eller på busken.
  • När du är på vandring eller när du är på en konsert är det osmidigt att ha en stor kamera med sig. Då är istället mobilen perfekt.
  • Det finns objektiv till mobiltelefonens kamera. Ta en titt på om det är något för dig.

Det bästa med en mobiltelefon är att vi alltid har med den och därmed är vi alltid redo att fotografera när tillfället uppenbarar sig.

appdev