Blog

Fyra sätt att fota cyklister

Varje typ av fotografering har sina för- och nackdelar, och det är framförallt ljusförhållandena som behöver mest uppmärksamhet. Med ett för fotot felaktigt ljus blir bilderna antingen suddiga eller får fel färgnyanser, och resultatet blir inte alls det du tänkt. Ordet fotografi betyder att skriva med ljus, och det är ingen slump eftersom det är just det som är själva magin i det hela.

Det här är mer sant än någonsin när du ska fotografera rörelse, till exempel vid ett idrottsevenemang eller en danstillställning, där du dels har lite eller ingen kontroll över dina modeller, dels får kämpa med saker som gult ljus, skuggor och motljus. Här kommer fyra förslag på hur du kan fotografera cyklister och göra ljuset till din bästa assistent som du sedan kan tillämpa på andra sporter och event. Tänk på att en ljuskälla du kan dra nytta av är cykellamporna i sig, då de kan skapa spännande effekter när det är mörkt. Du hittar ett stort och varierat utbud hos https://www.tooorch.com/ med fram- och baklampor för alla modeller och plånböcker.

Lek med slutartiden

Om du ska fota på dagen och vädret är någorlunda bra är det bara att gratulera. Här kan du nästan fota med kameran inställd på auto, då du inte behöver bekymra dig om otillräckligt ljus. Bilderna blir kanske inte de mest spännande i världen, men däremot får du med det du behöver och detaljer som ansiktsuttryck och registreringsnummer vid tävlingar syns mycket väl.

Har du ett starkt motljus finns det två sätt att motverka det på. Antingen använder du en blixt för att lysa upp din modell, vilket går bra vid regelrätta photoshoots men är inte att rekommendera vid tävlingar då det är störande för cyklisten. Satsa istället på siluettbilder som ger en spännande effekt då motljuset gör cyklisten till en svart skugga.

Om du vill få en cyklist att stå ut i mängden är det bra att använda ett teleobjektiv och fokusera in så mycket du kan. Det gör modellen knivskarp men omgivningarna suddiga, vilket är en bra effekt i det här fallet. Här bör du dock dra upp på ditt ISO värde eftersom zoomingen gör det svårare för kameran att fånga upp ljuset.

Avslutningsvis kan du prova på att fota med längre slutartid för en medvetet suddig effekt. Det här är motsatsen till det första exemplet då inga detaljer syns, med det är ett snyggt sätt att betona farten och intensiteten på.

appdev