Blog

Att fotografera bilar

Som fotograf kan man få i uppdrag att fotografera nästan vad som helst. Det kan handla om hästar, hundar, porträtt eller om bilar. Här får du veta mer om just fotografering av olika fordon.

Varför fotograferar man bilar?

Man kan fotografera bilar av flera olika anledningar. Kanske är det en trafikskola i Eskilstuna som vill ha bilder på sina bilar utlagda på sin hemsida? Andra gånger kan det vara kompisar som vill ha bilen fotograferad snyggt. En person som ska sälja sin bil kan också vilja ha fina bilder på den.

Att tänka på vid fotograferingen

En sak som kan vara bra att tänka på är att fotografera i olika ljus eftersom att bilen kan framstå på olika sätt beroende på ljussättningen. Det allra bästa är såklart en molnig dag då solen inte skapar skarpa skuggor.

Våga experimentera

Att våga experimentera är inte heller fel. Prova att ta några svartvita bilder av bilen. Det kan ge ett häftigt intryck. Just svartvita bilder kanske inte är så bra inför en försäljning då en potentiell köpare vill se bilen så riktig som möjligt men om man bara vill ha snygga bilder på en cool bil kan det vara en bra idé att testa på något nytt.

Vilken utrustning behövs?

Om man inte fotograferar speciellt ofta kan det räcka med att använda en mobiltelefon för att ta bilder. Man kan dock inte räkna med att kunna justera ljus, skuggor och liknande i mobilen. Planerar man att arbeta professionellt som fotograf är det istället läge att skaffa en systemkamera där man på egen hand kan justera slutartid och en hel del annat. För att bilderna ska bli riktigt bra krävs det dock att man kan hantera sin kameras funktioner.

appdev