Blog

Svartvita fotografier

Svartvita fotografier – en konstform som tenderar att dela upp oss betraktare i två läger: å ena sidan de som älskar svartvitt och helt enkelt inte kan få nog, och de som inte begriper ett jota och mest undrar varför fotografen envisats med att förstöra en vacker färgbild med depressiva skuggor och vad som – av ett otränat öga – kan uppfattas som total färglöshet.

Svartvita fotografier är inte någon ny företeelse. Tvärtom. I kamerans begynnelse saknades tekniken för att ens fånga färgbilder. Sepia (bruntonade) och svartvita fotografier dominerade på den tiden de fotografier som spreds och sparades. Du känner säkert igen de här bilderna från familjens gamla släktalbum: mormor och morfars bröllopsbilder, kanske en vacker men allvarsam farmor på konfirmationen. Frusna ögonblick, dokumenterade för evigheten.

I samband med digitaliseringens intåg på arenan har dock det svartvita uttrycket blossat upp igen. Fotodelningssajter som Flickr, Mostphotos och Instagram bidrar till en explosionsartad ökning av antalet svartvita bilder som publiceras och sprids till en stor skara fans av det konstnärliga uttrycket. För i grund och botten är det naturligtvis det som det som allting handlar om: den svartvita bildens förmåga att ge uttryck inte bara för det dolda, utan kanske även det ljusa, det goda, det illustrativa och det kreativa spelrummet som bara uppstår i skuggspelet mellan det bleka ljuset och en perfekt korrigerad skugga som får dansa fram. Många är de fotografer; nybörjare, glada amatörer såväl som professionella utövare som lockas att förvandla och redigera sina fotografier till något mer än bara en bild. Det svartvita uttrycket lockar till att förädla det rent dokumentära med kraftfulla såväl som diskreta effekter som förhöjer bilden så att tankarna snarare förs till konst än fotografi.

Men vad är egentligen fotokonst då? Var går gränsen mellan ett ”vanligt” vackert komponerat fotografi och vad som är att betrakta som ren fotokonst? Svaret är att det givetvis inte finns bara en sanning här. Bland de verk som går hem hos en bredare publik finner vi dock ofta stilfullt arrangerade svartvita porträtt i fotokonstkategorin. Abstrakta gestaltningar och närbilder på olika objekt brukar också utgöra tacksamma objekt att inkludera i konstnärsportfolion. Det nakna, det sensuella och det erotiska har även sin givna plats i sammanhanget. Oavsett om vi pratar färgbilder eller svartvita bilder så upphör människokroppens kurvor, vrår och vinklar inte att fascinera – såväl kreatörer som betraktare.

I det enkla ligger det vackra. Sällan stämmer det så väl som för svartvita fotografier. Exempelvis klassiska objekt som spegelblanka sjöar, vattenpölar eller regndroppar mot en fönsterruta är bara några typexempel på bildmotiv som gör sig utmärkt i en svartvit komposition. Här bidrar det svartvita verkligen till att lyfta fram detaljerna som gör bilderna: djupet i den stilla sjön, det grumliga gruset i utkanten av vattenpölen, skärpedjupet i regndroppen som slår mot fönstret. Endast fantasin sätter gränserna för vad som är möjligt att skapa. Kanske är det dags för dig också att använda det svartvita uttrycket för att ta dina fotografier till nästa nivå?

appdev