Blog

Tips om porträttfotografering

Stående, sittandes eller in action? Hur fångar du bäst en människas karaktär och lynne på linsen? Väl utförd porträttfotografering kan förvisso uppfattas som ren konst, men i grund och botten handlar det mesta om rent hantverkskunnande.

Här kommer några kloka tips att ha med dig nästa gång det är dags för porträtt. Förhoppningsvis kommer de att hjälpa dig att ta ännu bättre bilder!

  • Ljussättning: ett tacksamt nybörjartips är att alltid sträva efter att ta dina porträtt i naturligt dagsljus. Leta gärna upp en fönstersmyg med vackert ljusinsläpp och mjuka skuggor. Det brukar vara smickrande för de flesta personer att få bli fotograferade på ett mjuk ljus istället för t.ex. en studios hårda och raka ljuskällor och de skuggeffekter som tillkommer på köpet.
  • Om att fotografera personer, inte objekt: Blev inte bilden riktigt som du hade tänkt dig? Har du svårt att sätta fingret på exakt var det gick fel, men har kvar känslan av att något skaver? Lösningen sitter inte nödvändigtvis i bildvinkeln eller ditt tekniska kunnande utan kanske i din sociala kompetens! En viktig förutsättning för att lyckas med porträttfotografering är givetvis att personen ifråga som du ska fotografera förmår att slappna av och känna sig bekväm med situationen. Många människor tycker att det är obehagligt att bli fotograferade. Värm gärna upp med trevligt småprat och förklara för personen hur du tänker och ser framför dig att bilden ska bli. På så vi skapar du inte bara en närmare relation med den som ska fotograferas, du ger även hen en möjlighet att skapa ett bättre samarbete med dig och anpassa sig till visionen tillsammans med dig.
  • Avstånd: Våga gå nära! Porträttfotografering handlar till stor del om att fånga detaljer, nyanser och de där små, små särdragen som gör oss unika. Våga gå nära. Ta många olika bilder och se vilka vinklar som fungerar och vilka som inte gör det. Att fånga en intensiv eller sorgsen blick kan vara just den där sista lilla detaljen du behöver för att lyckas med porträttet.
  • Vinklar: Strunta i den förbaskade ”boxen”! Undvik att alltid fotografera på samma höjd och ur samma perspektiv. Tänk dig att du vore ett barn, en orm eller en katt – hur skulle din värld te sig ur det perspektivet? Vad kan du se om du höjer eller sänker blicken? Våga testa nytt!

Fler tips om porträttfotografering hittar du också här

appdev