Blog

Trend: #foodporn

Internet verkar inte kunna få nog av bilder på mat, och på Instagram är matrelaterade hashtaggar som #food och #foodporn fyllda med hundratals miljoner bilder. Att lägga upp en bild på en saftig burgare eller tjusiga bakverk är ett säkert sätt att håva in likes och positiva kommentarer från sina följare.

“Food porn”, det vill säga estetiskt tilltalande och aptitretande bilder på mat, oftast ganska onyttig, exotisk och/eller lyxig sådan, har nästintill blivit en subkultur, och det finns ett oändligt antal Instagramkonton, Facebookgrupper och forum dedikerade till att posta matbilder. Själva uttrycket “food porn” har funnits i decennier och kan också bestå av matbilder i tidningar och matlagningsprogram på TV, men det var först när sociala medier introducerades i allas våra liv som fenomenet fullkomligt exploderade.

Att termen likställer mat med sex är kanske inte så konstigt med tanke på att det finns många likheter mellan människors aptit på mat respektive sex. Båda ses som något skamligt, och både porr och matporr glorifierar något som är ouppnåeligt för de flesta. Matporren kan bli ett substitut till att äta onyttig mat då det låter en njuta av god mat utan att riskera att gå upp i vikt. Matbilds-trendens popularitet kanske kan förklaras av att det är ett grundläggande behov för människan att äta, vilket gör att bilder på god mat är något som kan tilltala alla, och eftersom de flesta människor i västvärlden äger en smart telefon kan alla delta.

Men det är inte alltid så lätt att få till snygga bilder, om du dock har lyckats ta en riktigt bra bild kanske det kan vara värt att använda sig av printer.se för att trycka upp den på till exempel tröjor eller väskor.

Hur ska man göra för att få till så bra bilder med sin telefonkamera som möjligt?

  • För det första är det förstås viktigt att maten du ska fotografera är estetisk. Hur god maten än är så måste den ändå se aptitlig ut, gärna med många färger.
  • Lägg lite tid på att arrangera maten på ett snyggt sätt. Om du inte har tid och lust finns det en smidig genväg: Gå ut och ät på restaurang.
  • Det bästa är att ta sina bilder i naturligt ljus. Släck alla lampor och ställ din tallrik nära ett fönster! Att ta bilder i direkt solljus är dock oftast inte en särskilt bra idé då det kan få maten att se för skarp ut.
  • Något som är väldigt populärt på Instagram är att ta sina bilder uppifrån. Det blir ofta väldigt snyggt, men ibland kan det vara roligt att experimentera med olika vinklar.
  • Ta flera bilder så att du har många att välja på när du ska utse den bästa bilden att dela med dig av.
appdev