Blog

Fotografera en begravning

Begravningar kanske inte tillhör det man fotograferar speciellt ofta men ibland kan man dock behöva fotografera även en sådan. Det finns dock en hel del saker att tänka på om man ska fotografera just en begravning. Här får du en del tips.

Varför fotografera en begravning?

Det finns flera anledningar till att man kan behöva fotografera en begravning. Det kan till exempel vara så att man vill bevara ett fint minne av begravningen, ibland kan man vilja titta på saker och ting senare. Ofta kan sorgen vara stor under begravningen och det kan vara svårt att hålla allt i minnet. Att anlita en bra fotograf kan göra att man får möjlighet att uppleva begravningen senare, när sorgen lagt sig något. En annan fördel med att ta bilder på begravningen är att man också kan låta personer som inte kunnat delta se hur allt gått till. Man kan också använda bilderna för att se vilka som varit på begravningen, vilka som skickat blommor med mera.

Ta reda på information

Om man ska fotografera en begravning kan det vara en del saker man behöver veta. Ibland kan det vara bättre att fråga begravningsbyrån än att fråga de sörjande. Om de valt https://lavendla.se/ som begravningsbyrå går det att kontakta dem på flera sätt. Man kan till exempel behöva veta saker kring begravningen. Många fotografer vill till exempel kunna gå in i kyrkan innan begravningen för att kunna se hur ljus med mera faller. Då blir det enklare att justera kameran.

Att tänka på under begravningen

Under begravningen måste fotografen vara diskret. Det passar sig inte att störa under tal och det kan vara bra om fotografen håller sig långt bak i kyrkan. Tysta skor är alltid en fördel. Att ta bilder när personer gråter eller visar att de inte vill bli fotograferade är alltid svårt och respektlöst. Det är därför ofta klokt att vänta med att fotografera personer till fikat eller samlingen efteråt.

Att vara väl förberedd

Som fotograf gäller det att vara väl förberedd. Det är till exempel inte bra att komma till begravningen och upptäcka att kameran inte fungerar. En begravning är inget som man kan göra om. Det är därför klokt att se till att man har med sig extra minneskort, kameror med mera så att man klarar även oförutsedda händelser. En bra fotograf är en förberedd fotograf.

Kläder för fotografen

Som fotograf är det viktigt att smälta in i omgivningen. En stor och yvig klänning i extrem färg är sällan bra. Det kan vara klokt att istället ha mörka färger. Man kan ha svarta byxor, en svart eller vit tröja och kanske en kavaj. Då är man stilrent klädd på ett sätt som också passar in i en klassisk begravningsklädsel.

appdev