Blog

Närbilder och detaljer

Att fotografera närbilder och intressanta detaljer är ofta ett både roligt och tacksamt sätt att bli en bättre fotograf! Låt dig inte luras av att det kan verka som en simpel uppgift att ta en närbild. Själva bildkompositionen må vara relativt enkel med dagens snabba mobilkameror och avancerade systemkameror – dock ställer formatet i sig istället krav på din kreativa förmåga.

Hur ska du fånga din mobiltelefon på ett nytt sätt? Hur porträtterar du en vingen på en nyckelpiga eller pennspetsen för dina produkt- och/eller affärsbilder? “The devil is in the details” sägs det och det är precis häri som utmaningen ligger. Våga utgå från din egen världsbild när du fotograferar dina närbilder och detaljer. Våga tro på att ditt kreativa sinne kommer att leda dig rätt och att ditt perspektiv är precis lika intressant och värdefullt som någon annans. Dina tolkningar av verkligheten är värda att spridas, men för de flesta av oss kräver det både mod och mycket praktiskt träning innan vi övat upp förmågan att få den där fingertoppskänslan för vad som gör en riktigt intressant närbild.

Några detaljer att öva på kan t.ex. vara örat på en kopp, knappsatsen på din mobil, tangentbordet på datorn eller ett dörrhandtag. Testa att fotografera respektive objekt ur fem olika vinklar och se vad som händer.

appdev