Blog

Trend: #skyporn

Låt oss kika på några starka onlinetrender för fotografering. Många fotografer söker kontakt med likasinnade själar, potentiella uppdragsgivare och fans och väljer därför att tagga sina bilder med olika hashtags för att exponeras i rätt flöden.

En stark trend de senaste åren är hashtaggen “skyporn” (Obs, att ordet “Porn” i det här sammanhanget inte har någon som helst koppling till porr i ordets faktiskt bemärkelse, reds. anmärkning). Så vad exakt är då “skyporn”? Precis som namnet antyder så handlar det om vackra och spektakulära bilder av färgstarka himlavalv, soluppgångar, solnedgångar, rosa skyer med moln och solstrålar som skiner igenom och skapar magiska bilder.

I skrivande stund finns det inte mindre än 23,2 miljoner bilder taggade på Instagram med hashtaggen #skyporn. Läs gärna den meningen igen. 23,2 miljoner. Bilderna, som i de flesta fall redan i ursprungligt utförande är extraordinära vad gäller färg och skuggor, redigeras sedan ytterligare innan de laddas upp. Instagrams egna filterfunktioner erbjuder gott om möjligheter att förhöja detaljerna i bilderna. (Andra appar som med fördel kan användas är till exempel appen Snapseed eller MirrorLab).

Vårt nordiska klimat bjuder framförallt på många tacksamma fototillfällen som lämpar sig för dokumentation av “skyporn”. En nära besläktad hashtag som ofta används är därför #nordicscenes. Gå gärna in och kika på t.ex. Instagram så kommer du att få njuta av några av de vackraste vyer som våra nordiska breddgrader förmår att bjuda oss på. Bland färgskalorna dominerar framförallt rosa, gult och djupt indigoblå – ofta i olika spännande och lockande kontrastkombinationer.

appdev