Blog

Trend: #selfie

Ingen har väl vid det här laget missat selfie-trenden? Det tål att diskuteras om selfien egentligen kvalificerar sig som en trend längre, givet att den kommit för att stanna och numera snarare är att betrakta som någon form av etablerat samhällsfenomen. Dock vore det på gränsen till tjänstefel att belysa onlinetrender utan åtminstone ett par rader om fotograferingens trend nummer ett: selfien.

Det påstås ibland att alla stora konstnärer genom tiderna varit besatta av att dokumentera sig själva. Frågan är väl snarare vad det säger om vår samtid att vi numera ser gemene man, gammal såväl som ung, stanna till på gator och torg för att dokumentera allt från det nya läppstiftet, träningspasset som blev av till vardagens mödor och bestyr mitt upp i diskbänksrealismen?

Selfietrenden kännetecknas framförallt av filtrerade närbilder. Ofta tagna i badrum eller sovrum eller olika typer av intima situationer på något sätt. Bland den yngre generationen märks en tydlig skiljelinje och ofta mera avklätt material, som kanske upplevs som något på gränsen för en äldre generation som inte skulle ställa sig framför gymmets spegel och dokumentera dagsformen på sin rumpa. Smaken är som bekant som baken.

appdev